API nedir ve ne işe yarar? API nasıl yazılır ve kullanılır (Yazılım)

E-posta Hosting Kampanya

İnternet ortamında birçok kişi tarafından merak edilen terimlerden bir tanesi de API kelimesidir. Merak edenlerin sıklıkla araştırdığı bir terim olan API, günlük hayatta kullandığımız bir çok uygulamanın içerisinde bulunuyor. Facebook gibi bir sosyal medya uygulamasını kullanırken, anlık bir mesaj gönderdiğinizde bile API kullanıyorsunuz demektir.

API Nedir?

API, terimi “Application Programming İnterface” kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Türkçeye ise Uygulama programlama Arayüzü veya arabirimi olarak çevrilebilir. Kısacası iki uygulamanın birbirleriyle iletişime geçmesini sağlayan yazılım aracı olarak ifade edilebilir. API’ler sağladıkları kolaylıklar nedeniyle herkes tarafından tercih edilebiliyor.

Google, amazon, eBay, Twitter, Facebook gibi dev firmaların bile kullandığı API ile neredeyse her şey yapılabilir. Asıl amacı bir uygulamanın bir veya tüm özelliklerini diğer uygulamaya karşı açarak karşıdan gelecek olan verileri ve bilgileri, hızlı ve kolay bir şekilde karşılamaktır.

API Ne İşe Yarar?

API’nin ne işe yaradığını anlarmak için bir örnek vermek gerekirse: Akıllı telefonunuzda bir uygulamaya girdiğiniz zaman, uygulama internete bağlanarak bir sunucuya veri gönderir. Sunucu giden bu verileri alır, yorumlar ve gereken tüm işlemleri yapar, daha sonra telefonunuza geri gönderir. Uygulama bu verileri yorumlayarak istediğiniz bilgiyi okunabilir bir şekilde size sunar.

API Türleri Nelerdir?

API’lerin 4 adet farklı türleri bulunur. Bu türler şu şekilde sıralanabilmektedir:

1. Partner API

Yalnızca özel olarak seçilmiş ve yetkilendirilmiş dış geliştiriciler veya API tüketicileri tarafından kullanılabilen bir iş ortağı API türüdür. Herkes tarafından erişebilmek mümkün değildir. İş ortaklarının bu tür API’lere erişmek için hakları ve lisansları vardır

2. Internal API

Yalnızca işletme içindeki, sistemleri ve verileri birbirine bağlamak için kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Sadece yetkilendirilmiş kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedir. Harici kullanıcılar tarafından kullanılamaz.

3. Composite API

Bu API türü, farklı veri ve hizmet API’lerini birleştirir. Çok fazla API türünü birbirine bağlamak amacıyla kullanılır.

4. Open API

Herkese açık bir API türüdür. Hiç bir kısıtlama olmadan geliştiriciler ve diğer kullanıcılar için açık olan API türüdür. Genellikle harici kullanıcılar için tercih edilir.

Web Hizmeti API’leri

Ana API dışında web hizmeti API’leri de vardır:

Bir web hizmeti, hizmetlerine erişim sağlamak için bir adresi, yani World Wide Web’deki URL’yi kullanan bir sistem veya yazılımdır.

En yaygın web hizmeti API türleri şu şekilde sıralanmaktadır:

SOAP (Simple Object Access Protocol): Bu API türü, verileri aktarmak için biçim olarak XML sistemini kullanan bir protokoldür. Ana işlevi, mesajların yapısını ve iletişim yöntemlerini tanımlamaktır.

XML-RPC: Bu API türü, özel bir XML biçimi kullanan SOAP türüne kıyasla verileri aktarmak için belirli bir XML biçimini kullanan bir protokoldür. Ayrıca SOAP’tan daha eski ve daha çok daha basittir.

JSON-RPC:

Bu protokol XML-RPC türüne benzer, ancak verileri aktarmak için XML formatı yerine JSON kullanır.

REST (Representational State Transfer):

REST türü, Diğer web siteleri gibi protokol değil mimari ilkeler bütünüdür. REST hizmetinin, arabirimi kullanan kaynakların isteği ve manipülasyonu içinde kolayca tanımlanan kaynaklar olan basit arabirimler de dahil olmak üzere belirli özelliklere sahip olması gerekir.

Modern API Nedir?

Yıllar boyunca API’lerin kullanımı oldukça arttı. Ancak daha sonralarda modern API olarak daha da geliştirilerek güvenli ve kullanışlı hale geldi. Modern API’lerin özellikleri şöyledir:

  • Modern API’ler, geliştirilebilir, kolay erişilebilir ve herkes tarafından anlaşılabilir bir yapıya sahiptir.
  • Belli bir kritere göre hazırlanmışlardır. Kullanıcıların daha kolay anlayabileceği ve okuyabileceği şekilde geliştirilmişlerdir.
  • Daha çok güncellenip, performans geliştirilmesi sağlanmıştır.
  • Güvenli ve güçlü bir disipline sahiptirler.